20 Ekim 2008 Pazartesi

Altın Portakal'ın tadı kaçtı mı?!...

Altın Portakal'ın en iyisi Pazar


45. Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülünü Ben Hopkins'in 'Pazar-Bir Ticaret Masalı' adlı filmi aldı. En iyi yönetmen ise Derviş Zaim oldu.

En iyi kadın oyuncu ödülü 'Vicdan' filmindeki rolüyle Nurgul Yeşilçay'a, en iyi erkek oyuncu ödülü 'Bir Ticaret Masalı' filmindeki rolüyle Tayanç Ayaydın'a gitti. Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda dün akşam düzenlenen ödül töreni, kırmızı halı yürüyüşüyle başladı. Kevin Spacey, Bo Derek, Marisa Tomei, Matthew Modine, Mickey Rourke'un da aralarında bulunduğu yerli ve yabancı pek çok sanatçı, kırmızı halı üzerinde yürürken vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Festival Başkanı Engin Yiğitgil, 2 Oscarlı aktör Kevin Spacey'e onur ödülü verdi. Türkiye'yedeki heyecandan etkilendiğini söyleyen Spacey, "Hükümetin desteğiyle genç oyuncularınızın arttığını görüyorum. Buradaki oyuncular Hollywood'a ulaşmak istiyor, ama bence öncelikle Hollywood buradaki oyuncuları keşfetmek zorunda." dedi. 'Olağan Şüpheliler'' filmindeki 'Kayzer Soze' gibi topallayarak sahneden ayrılan Spacey, uzun süre alkışlandı. Mickey Rourke'a onur ödülünü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel verdi. Türel, festivalin Türk sinemasının kapılarını dünyaya açtığına dikkat çekti. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Atatürk'ün 'Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' sözünün her şeyi anlattığını söyledi. Şahin, Maximillian Schell'e onur ödülü verdi.

Son onur ödülünü ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay verdi. Türk sinemasının artık dünyaya açılan bir kapı olduğunu belirten Günay, bu kapılardan birinin de Antalya olduğunu söyledi. Günay, önümüzdeki yıl 35 şehirde Türk filmlerinin gösterileceği haftalar düzenleneceği bilgisini verdi. Marisa Tomei, ödülünü Bakan Günay'dan aldı. 4. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nin en iyi yönetmeni Hirokazu Koreeda oldu. SİYAD'ın en iyi yönetmen ödülünü ise Nuri Bilge Ceylan aldı. Ceylan, konuşma yapmadan kürsüden ayrıldı. Avrasya Film Festivali NETPAC ödülü Özcan Alper'in Sonbahar filmine gitti. Yönetmeni, ödülü geçtiğimiz günlerde cezaevinde işkenceden dolayı yaşamını yitiren Engin Ceber'in annesine ithaf ederek aldığını söyledi. Gecede Piyanist adlı filmle Oscar alan ünlü aktör Adriel Brody'e de katılımından dolayı Altın Portakal heykelciği verildi.

Eşref Kolçak'tan eleştiri

Kültür Bakanlığı'nın 50 yılını dolduran sanatçılara verdiği onur ödülleri ise oyuncular Eşref Kolçak, Muhterem Nur ile yönetmen Yücel Çakmaklı'ın oldu. Muhterem Nur, rahatsızlığı nedeniyle ödülünü almaya gelemezken Eşref Kolçak konuşmasıyla geceye damgasını vurdu. Kendilerini ilgilendiren kanunu çıkartanlara beyin özürlü diye hitap eden Kolçak, "Beyin özürlüler tarafından hazırlanmış bir kanunla yaşıyoruz. Şöyle ki hazırlanan kanunda yapımcı var, yönetmen, senarist, müzisyen kameraman var, ama oyuncu yok. Sayın Kültür Bakanı rica ediyorum, beyin özürlülerin bizlere yakıştırdığı kanunu değiştirin. Ölen arkadaşlarımızın ruhları biraz rahatlasın. Benim ikinci bir 50 yılım yok. Hiç değilse ben de onlar gibi gözü açık ölmeyeyim." dedi. Sinemacılardan yoğun alkış alan konuşma üzerine kürsüye çıkan Bakan Günay, "Sevgili dostlar bir küçük eklemem gerekiyor. Bu yıl ya da geçen yıl çıkmış bir kanun yok. 2002 yılında eksik çıkmış bir kanun var." şeklinde konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış da "Türkiye 50 yıl önce başbakanını asan, 9 yıl önce şiir okuduğu için belediye başkanını hapse atan bir ülkeyken bugün bakan özür diliyor. Türkiye değişiyor." dedi.

45. Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

En İyi Film: Pazar-Bir Ticaret Masalı (Ben Hopkins)
En İyi Yönetmen: Derviş Zaim (Nokta)
En İyi Senaryo: Ben Hopkins, (Pazar-Bir Ticaret Masalı)
En İyi Müzik: Mazlum Çimen (Nokta)
En İyi Kadın Oyuncu: Nurgül Yeşilçay (Vicdan)
En İyi Erkek Oyuncu: Tayanç Ayaydın (Pazar-Bir Ticaret Masalı)
En İyi Sanat Yönetmeni: Türker İşçi (Başka Semtin Çocukları)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Zekeriya Kurtuluş (Vicdan)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Övül Avkıran (Pandora'nın Kutusu)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: V.S.Tekinoğlu (Başka Semtin Çocukları)
En İyi Kurgu: Mustafa Precheva (Vicdan)
En İyi Laboratuvar: Fono Film (Gökten Üç Elma Düştü-Vicdan)
En İyi Saç ve Makyaj: Vicdan
En İyi Kostüm: Zeynep Sırlıkıya (Pazar-Bir Ticaret Masalı)
En İyi Ses Tasarımı-Miksaj: Nokta
En İyi Özel Efekt: Murat Balkan (Üç Maymun)
Altın Portakal SİYAD En İyi Film Ödülü: Hayat Var (Reha Demir)
Yurtiçi Kargo Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Nokta (Derviş Zaim)
Behlül Dal Digitürk Genç Yetenek Jüri Özel Ödülü: Aydın Bulut (Başka Semtin Çocukları)
En İyi Kısa Film Ödülü: Gemeinschaft (Özlem Akın)
Onur Ödülü: Maximilian Schell, Mickey Rourke, M. J. Warner , Kevin Spacey, Adrien Brody, Marisa Tomei
Asya Sineması Tanıtım Ağı (NETPAC) Ödülü: Sonbahar (Özcan Alper)
Sinema Eleştirmenleri Ödülü: Derviş Zaim(Nokta)
Senaryo Geliştirme Ödülü: El Yazısı (Ali Vatansever)
Sinema Yazarları Derneği Ödülü: Üç Maymun (Nuri Bilge Ceylan)
4. Uluslararası Avrasya Film Festivali Ödülleri
En İyi Film: Khamsa (Karim Dridi)
En İyi Yönetmen: Bitmeyen Yürüyüş (Hirokazu Koreeda)

Mehmet Ali Bülbül, Kenan Baş, Antalya

(Kaynak: Zaman)

Hiç yorum yok: