Ülkemizde, en büyük eksikliklerden biri de tartışma kültürü... Özellikle sanat alanında "ben yaptım, oldu" mantığının egemenliğini gözlemliyoruz. Sinemanın sanat olmaktan çok, teknik olduğunu göz önüne alırsak, neden tartışılmadığı da kendiliğinden ortaya çıkar. Oscar'la Cannes parantezine tıkıştırılan sinema, sanatı ıskalayıp, emperyalist anlayışa şirin görünmeye çalıştıkça, teknolojiye iltica ediyor...
Sosyalizmin gündemden kaldırılmak istendiği günümüzde, sinema da bu ideolojiden uzaklaşıp, emperyalist düşler gören yönetmenlerin "dışkısı" olmaya evriliyor. Bu olumsuz duruma müdahale etmek gerekiyor. Bakalım, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminer, yeni bir açılım sağlayabilecek mi?...
soL gazetesine yansıyan seminer haberini okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:
1990 sonrası Türk Sineması tartışılıyor
Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan, Yeşim Ustaoğlu… Türkiye'de 1990 sonrası sinemada alınan yol, NHKM'nin düzenlediği seminerde tartışılacak.
soL (HABER MERKEZİ) Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin düzenlediği, "Türk Sineması'nın Yeşilçam adıyla anıldığı dönemin sonrasını" tartışacak olan "1994'ten Günümüze Türk Sineması" semineri, 2 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında 14:00-16:30 saatleri arasında yapılacak.
Seminerin tanıtım metninde, 1990 sonrası Türk sinemasının içinde bulunduğu durum, "1939–1990 döneminin Yeşilçam'ı 'Arabesk' filmiyle bitti. Türk sineması bu tarihten sonra kuruluşundan bu yana en büyük iktisadi ve toplumsal 'ilgi' krizini yaşamaya başladı. 1994'e kadar olan dönemde toplam yerli film seyircisi 1 milyona bile ulaşmıyordu. Oysa 1960'larda yalnızca İstanbul'da, yerli film seyircisi yıllık 25 milyondu" cümleleriyle açıklanıyor.
Altı haftalık seminerin ilk haftasında, döneme ilişkin genel bir tartışma düzenleniyor. Ticari sinemayla sanat sineması arasında karşılaştırmaların yer alacağı ilk oturum, yönetmen Zeki Demirkubuz'la birlikte 2 Ağustos Cumartesi (bugün) başlıyor.
"Eleştirel bir yakın tarih okuması"
Son 15 yılın sinemasının değerlendirileceği seminerde, son dönem Türk sinemasının önemli isimlerinden Zeki Demirkubuz, Yeşim Ustaoğlu, Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu ve Sinan Çetin yer alıyor.
Seminere ilişkin bültende, geniş bir literatür taramasının yapılacağı, film seyredilip tartışılacağı ve yönetmenlerle görüşmelerden yararlanılacağı ifade edilerek, eleştirel bir yakın tarih okuması olmasına çalışılacağı belirtildi. Ayrıca, seminerde elde edilen sonuçların yıl sonuna kadar bir kitap haline getirilmesine çalışılacağı da duyuruldu.
1994'ten Günümüze Türk Sineması Semineri'nde yer alan filmler şunlar:
Zeki Demirkubuz: C Blok, Masumiyet, Yazgı, İtiraf, Bekleme Odası, KaderYeşim Ustaoğlu: İz, Güneşe Yolculuk, Bulutları BeklerkenNuri BilgeCeylan: Koza, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, İklimler, Üç MaymunSemih Kaplanoğlu: Herkes Kendi Evinde, Meleğin Düşüşü, YumurtaSinan Çetin: Bir Günün Hikayesi, Çirkinler de Sever, Çiçek Abbas, 14 Numara, Gökyüzü, Prenses, Berlin in Berlin, Bay E, Propaganda, Komser Şekspir
(Kaynak: soL)
2 Ağustos 2008 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder