11 Temmuz 2008 Cuma

Belleğini yitirmeyen sinemacılar...

Belgesel, Türkiye'nin Aziz Nesin gibi aydınlara ihtiyacını vurguluyor.


Kendilerine aydın etiketini uygun görenler, medya patronlarının paspasında yatıp, televizyonların köhne koridorlarını arşınlayarak, Kültür Bakanlığı çanağı yaladıkları bir süreçte, genç sinemacıların, bu sahte aydınları değil; sosyalizme gönül düşüren doğal aydın Aziz Nesin'i gündeme getirmeleri son derecede sevindirici. İftira, yalan, sansür, iki yüzlülük, yüzsüzlük, kimliksizliğin kol gezdiği ülkemizde, bu sinemacıların yaptıklarını izlemenizi ısrarla öneriyoruz. soL gazetesindeki haberi okuyunuz:


"Akıntıya karşı Aziz Nesin" Antalya'da


Yurtsever Cephe Antalya İnisiyatifi, 15. yıldönümünde Sivas Katliamı’nı, Aziz Nesin belgeseliyle anacak. Gösterim bu akşam (3 Temmuz Perşembe) saat 20:00’de, Antalya Kalekapısı Bahçe Kafe’de yapılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) SineGöz Film Atölyesi’nin İstanbul Kısa Filmciler Derneği özel ödülü alan, Antalya Altın Portakal Film Festivali başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde gösterilen belgeseli “Akıntıya Karşı Aziz Nesin”, bir yılı aşkın bir emeğin ürünü. SineGöz Film Atölyesi, Aziz Nesin’in hayatını ve mücadelesini aktarırken, aydın kavramının “yazar-çizerliğe” indirgendiği bir dönemde, Türkiye toplumunun Aziz Nesin gibi ilerici, cesur ve mücadeleci bir aydına duyduğu ihtiyacı vurguluyor.

46 dakikalık belgesel dört bölümden oluşuyor. Aziz Nesin’in çocukluğunun anlatıldığı ilk bölümde Nesin’in ailesi, ada yaşamı, çektiği sıkıntılar konu ediliyor. Yazarlığının, mücadelesinin, kişiliğinin işlendiği ikinci bölümün öne çıkan başlığı, “Aydınlar Dilekçesi”. Üçüncü bölüm, 37 aydının katledildiği olayın ardından Aziz Nesin’e devlet tarafından kışkırtıcılık yaptığı iddiası ile açılan davayı, Sivas Katliamı’nı anlatıyor. Son bölümde ise Nesin’in yaşayan miraslarından Nesin Vakfı işleniyor.

Kolektif bir çalışmanın ürünü

Belgeselde, yapılan röportajlarla yer alan isimler arasında Demirtaş Ceyhun, Ali Nesin, Vedat Türkali, Zeynep Oral, Oğuz Aral, Tarık Akan, Müjdat Gezen, Lütfi Kaleli, Aydın Engin, Barış Pirhasan ile Nesin Vakfı çocukları ve görevlileri bulunuyor.

Senaryosu, kurgusu, çekimleri ve prodüksiyonu bütünüyle kolektif bir çalışmanın ürünü olan belgeselin yönetmenleri Güzella Bayındır, Gülzerin Kızıler, Onur Küçükarslan, Özge Özyılmaz ve A. Şule Süzük. Belgeselde anlatıcı ses, oyuncu Uğur Polat.

(Kaynak: soL)

Hiç yorum yok: